Ceai Rooibos – top 10 beneficii
Ceaiul rooibos este ideal în curele de slăbire și pentru o sănătate excelentă
Are foarte multe beneficii pentru sănătate și în lupta cu kilogramele în exces, chiar mai eficient decat ceaiul verde (contine o cantitate de 50 ori mai mare de antioxidanți decat ceaiul verde (1)). Având un continut bogat în antioxidanți și minerale are un rol important în protejarea sănătății.
Pe site-ul www.teanesse.ro găsești varietăți ale acestui ceai, fie simplu (Rooibos natural), fie cu diferite combinații, toate la fel de apreciate pentru gustul și calitatea lor deosebite:
Ingrediente: rooibos, honeybush, fenicul, aromă naturală, albăstrea
Ingrediente: rooibos de granulație mare, bucăți de scorțișoară (6%), aromă naturală, bețișoare de scorțișoară (4%), migdale, nuci, vanilie bourbon (1%)
Ingrediente: rooibos, honeybush, coaja de portocală, fenicul, rădăcină de lemn dulce, anason, anason stelat, aromă naturală, șofrănel.
Rooibos și istoria acestui ceai special
Istorie. De-a lungul secolelor XVII și XVIII, călătorii și exploratorii europeni care au vizitat regiunea Cederberg din Africa de Sud au descoperit o plantă minune, folosită de băștinași în scopuri curative.
În 1772, naturalistul suedez Carl Thunberg remarca faptul că „oamenii de la țară prepară ceai” dintr-o plantă pe care ei o numesc rooibos sau redbush.
Planta greu de cules. Localnicii se urcau în munți unde tăiau frunzele plantei sălbatice Rooibos, frunze sub formă de ac, care mai apoi împachetate în saci și cărate de-a lungul pantelor abrupte pe spatele măgarilor. Înainte de a fi lăsate să se usuce la soare, frunzele erau tăiate cu topoare și mărunțite.
Cele mai importante beneficii ale ceaiului rooibos
În continuare, vom prezenta 10 beneficii pe care le poți avea prin consumul regulat al ceaiului Rooibos, natural sau cel aromatizat cu delicioase plante.
Acest tip de ceai poate fi consumat în orice parte a zilei, chiar și seara. Ceaiul de rooibos a devenit din ce în ce mai popular în Europa întrucât nu conține cofeină și are concentrație scăzută de tanin – în comparație cu ceaiul negru sau ceaiul verde.
Liniștește corpul – are efecte calmante, ajută la înlăturarea iritabilității, insomniei și depresiei
Bogat în vitamine și minerale naturale – vitamina C, calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, cupru
Îndulcitor natural. Este un ceai cu gust dulceag care poate fi consumat și de către copii sau femei însărcinate.
Conține antioxidanți – ajută la întinerirea organismului
Proprietăți antiinflamatorii – reduce stresul oxidativ și inflamațiile din organism
Ajută la slăbit – reduce surplusul de apă din organism,
Reglează nivelul glicemiei – ajută la prevenirea diabetului de tip 2, primul simptom fiind creșterea în greutate
Îmbunătățește metabolismul – îmbunătățește colesterolul bun HDL și reduce colesterolul rău LDL,
Dar nu în cele din urmă, combate problemele digestive, reduce balonările, stările de constipație și crampele.
Efecte secundare care pot apărea dacă consumi cantități mari de ceai rooibos (peste 6 căni):
- Alergii la componentele ceaiului
- Consumul exagerat provoacă probleme la ficat
- Creste nivelul de estrogen
- Consumul in exces poate duce la reducerea absorbției fierului in organism
Unde crește planta din care se prepară ceaiul Rooibos?
- Rooibos: pronunție Roy-bos, cu sensul de „tufiș roșu”
- Denumire științifică: Aspalathus linearis
- Este o plantă din familia Fabaceae (a leguminoaselor) care crește în Africa de Sud.
- Frunzele plantei sunt folosite pentru a face un ceai denumit rooibos (în special în Africa de Sud), sau, uneori, redbush tea (mai ales în Anglia)
Rooibos crește de obicei în Cederberg, o mică zonă muntoasă din provincia sud-africană Western Cape. Ceaiul a fost popular în Africa de Sud de-a lungul mai multor generații și este consumat în prezent în foarte multe țări, inclusiv in Europa.
Coloniștii olandezi de la Cape au început să bea ceai Rooibos ca o alternativă a ceaiului negru, care era o marfă scumpă pentru coloniștii care se bazau pe navele de aprovizionare care soseau din Europa.
Ceaiul rooibos se poate împărți în două categorii: ceai rooibos roșu și ceai rooibos verde:
- Roșu. În general, frunzele sunt oxidate (sau ” fermentate” – denumire comună în terminologia prelucrării ceaiului). Acest proces duce la obținerea culorii distinctive roșu-brun a ceaiului Rooibos și-i îmbunătățește aroma, conferind o aromă dulce intensă.
- Verde. Din frunzele neoxidate se produce ceaiul verde Rooibos, dar procesul de producție este mai scump decât ceaiurile Rooibos tradiționale. Procesul este similar cu metoda prin care se obține ceaiul verde, care își păstrează culoarea. Ceaiul verde are alt gust (de malț, este ușor ierbos), diferit de omologul Rooibos roșu.
Vrei să prepari un Rooibos mai special?
În Africa de Sud, se prepară ceaiul rooibos în același mod ca și ceaiul negru: se adaugă lapte și zahăr după gust, sau lămâie si miere.
Unele cafenele din Africa de Sud au început să vândă espresso roșu care conține ceai concentrat de Rooibos – acesta se servește și arată ca un espresso obișnuit.
Ceaiul rece preparat din rooibos este deasemenea favorit în multe zone din lume, fiind folosit la realizarea unor băuturi delicioase, prin combinarea cu vanilie sau alte arome.
Ceaiul Rooiboss natural de la Teanesse.ro se prepară astfel:
– 4-5 lingurițe de plantă la 1 l apă
– temperatură 100 grade Celsius
– se infuzează 5-10 minute, in funcție de concentrația dorită
Ceaiul Rooibos se păstrează in ambalajele speciale închise ermetic, pentru ca să își păstreze aromele si calitatea deosebită.