Ceaiul oolong
Ceaiului oolong i se mai spune si ceai Wulong sau ceai bleu-verde. Cele mai faimoase ceaiuri Oolong se gasesc in China,Taiwan si India. Ceaiul oolong este un ceai semifermentat. Exista trei sortimente de ceaiuri oolong in China, Wu I (fermentatie 15%),Tieh Kuan Yin (fermentatie 40-50%) si oolong-uri fermentate .
- Sortimentul Wu I, este mai apropiat de ceaiul verde si provine de pe muntele Wu I, are un o aroma vegetala asemanatoare ceaiului verde.
- Sortimentul Tieh Kuan Yin este unul din cele mai cunoscute ceaiuri oolong din China, are o aroma florala imbietoare, aroma usoara de orhidee si astringenta fina.
- Ceaiul oolong fermentat este un ceai mai apropiat de ceaiul negru, este o bautura care poate inlocui cafeaua de dimineata, fiind un ceai aromat si parfumat nu necesita a fi indulcit prea tare sau chiar deloc, astfel isi pastreaza toate beneficiile.
Beneficiile ceaiul oolong sunt multe. ☕ Unul din marile beneficii este faptul ca activeaza metabolismul, prin efectul antioxidant si energizant, prin activarea metabolismului, implicit ajută si la arderea grasimilor. Consumul de ceai Oolong ajuta la pierderea in greutate atat timp cat este consumat neindulcit.
Ceaiul oolong ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii. Unele studii afirma faptul ca antioxidanti prezenti in ceaiul oolong pot ajuta la ameliorarea afectiunilor pielii (eczeme, acnee, pete etc). Ceaiul Oolong contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi care sunt responsabili de semnele timpurii ale imbatranirii, cum ar fi ridurile.
Ceaiul oolong ajuta la imbunatatirea sanatatii osoase. Unele studii indica ca ceaiul oolong poate ajuta la mentinerea unui nivel ridicat de densitate osoasa.
Ceaiul oolong poate ajuta la reducerea riscului asociat bolilor de inimă. Persoanele care beau in fiecare zi o ceasca de ceai oolong prezinta un risc mai mic de colesterol ridicat. Un alt studiu a indicat faptul că un aport regulat de ceai oolong poate ajuta la reducerea riscului de boli cardio vasculare. Datorita continutului de antioxidanti, ceaiul oolong contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii.
Modul de preparea al ceaiului oolong este asemanator ceaiului verde. Pentru o cana de ceai de 250 ml este nevoie de aproximativ 2,5 g de ceai (1 lingurita), temperatura apei trebuie sa aiba 80-85 grade, iar timpul de infuzare este de 1-3 minute. Ceaiul oolong se poate infuza de mai multe ori (3-4 ori), aromele lui fiind diferite la fiecare infuzare.
Aromele ceaiului oolong sunt foarte variate, fructate, lemnoase cu arome florale, dulci. Testati, descoperiti care este pe gustul vostru, care vi se potriveste.